1cded1ba2f4119575d7569c8f95a288e

Minggu lepas pasti ramai yang terkejut dengan pengumuman oleh kerajaan yang melaksanakan PKP, PKPB dan PKPP di semua negara. Oleh itu, sudah tentu ramai pekerja tidak kira sektor kerajaan atau swasta yang terpaksa bekerja di rumah atau Work from home. Bukan itu sahaja, pelajar juga tidak terkecuali menjalani pembelajaran secara eLearning. Jadi sudah tentu anda memerlukan line internet yang laju , bukan?

Seorang netizen yang dikenali sebagai nazmi di laman twitternya berkongsi tips dan langkah-langkah mengenai cara bagaimana menjadikan hotspot phone unlimited apabila disambungkan dengan laptop.

Mari ikuti langkah-langkah di bawah;

SYARAT FIRST – Pastikan phone anda melanggan internet unlimited ya. Biasa telco bagi hotspot 3-4gb untuk hotspot, tapi ini boleh jadikan unlimited. Setakat nak online kelas, netflix, iflix lepas jangan risau tengok line phone masing-masing.

1. Langkah Pertama

pergi dekan bahagian Windows, seach dekat situ, cari ‘COMMAND PROMPT’ macam yg aku tunjuk dalam gambar tu. Belah kiri, belah kanan.

Image
Langkah Pertama

2. Langkah Kedua

click ‘RUN AS ADMINISTRATOR’ tu, kalau tak keluar macam tu korang right click kemudian ade la button tersebut akan muncul.

Image
Langkah Kedua

3. Langkah ketiga

Selepas berjaya melakukan langkah kedua, nnti dia keluar macam ni dekat bahagian desktop.

Image
Langkah Ketiga

4. Langkah Keeempat

Selepas prompt hitam itu muncul, masukkan element yang dibawah dalam box hitam tersebut (copy paste je nnti

netsh int ipv4 set glob defaultcurhoplimi=65

kalau nak reset balik, buat benda sama masukkan ni;

netsh int ip reset kemudian restart.

Image
Langkah keempat

5. Langkah Kelima

Bila dah masukkan code tu kat dalam benda ni, just tekan enter.

PASTIKAN MUNCUL PERKATAAN ‘OK .’

Kalau tak keluar ok maksudnya ada code yg salah anda masukkan.

Image
Langkah Kelima

6. Langkah Keenam

Bila dah settle semua atas tu, connect je hotspot anda macam biasa. Jika quota hotspot anda telah penuh, hotspot still jalan macam biasa kat laptop. Fungsi akan menjadi seperti Wifi, tetapi perbezaannya adalah dari segi kelajuan Mbps.

Selamat Mencuba!

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *