Tembakan

Genap setahun yang lalu, dunia dikejutkan dengan satu temabakan rambang terbesar di Thailand dimana ia dikendalikan oleh seorang Sarjan Askar Jakrapanth Thomma di pusat membeli belah di tengah bandaraya Korat. Tembakan rambang beliau telah membunuh lebih 31 orang di perkarangan pusat membeli belah berkenaan. Dikatakan perkara ini tercetus disebabkan oleh perbalahan antara Sarjan Jakra dan kenalan jawatan tertinggi beliau atas rundingan perniagaan.

Tembakan besar besaran tersebut telah mengorbankan 31 orang

Seorang pengawal keselamatan bernama Supachai Tangyoo, 42 yang tercedera dalam situasi tembakan tersebut telah kembali berkhidmat di Pusat Membeli Belah Terminal 21 minggu lepas. Sebutir peluru telah tertembus pada pehanya dan telah di sahkan cacat. Walaubagaimanapun, beliau sangat bersyukur kerana dikurniakan masa untuk menyelamatkan diri.

Dua rakan sekerja saya mati dan seorang lagi cedera parah. Saya akan kurniakan pahala buat mereka dan kesemua mangsa yang mati.

Kata Supachai sewaktu upacara Buddha mengingati kejadian tembakan tersebut di pusat membeli belah berkenaan.
800
Sumber

Kejadian pembunuhan beramai ramai tersebut telah mendorong pemeriksaan terhadap budaya senjata api yang merbahaya di Thailand, yang penuh dengan senjata api, penyalahgunaan kuasa secara meluas di dalam negara, dan penglibatan tentera dalam aktiviti perniagaan tentera, yang merangkumi stadium tinju, lapangan golf, perlumbaan kuda menjejaki dan resort. Aliran pendapatan untuk aset tersebut tidak jelas.

Kemarahan Jakrapanth bermula ketika dia membunuh pegawai komandannya. Dia mencuri sejumlah senjata dan tentera Humvee, sebelum melakukan streaming langsung bahagian penembakannya melalui Facebook. Dia membunuh tentera dan polis, dan melepaskan tembakan ke kuil Buddha sebelum menargetkan pusat membeli-belah, di mana dia menembak pembeli dan pengawal keselamatan secara rawak. Dia akhirnya ditembak mati oleh komando polis setelah 15 jam berhenti.

Setahun kemudian, Korat nampaknya telah berlapang dada dengan tragedi itu. Di Terminal 21, tanglung yang menandakan Tahun Baru Imlek di gantung di halaman depan ketika pembeli berjalan masuk dan keluar.

15440e48 69cc 11eb 8f06 a7293cc48ccd 1320x770 170435
Sumber

Walaubagaimanapun, peristiwa berdarah ini tidak akan sesekali dilupakan kerana ia telah menjadi satu peritiwa hitam dikalangan rakyat Thailand.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *