tazkirah terompah kayu

TAZKIRAH: JAGA-JAGA, TERGELINCIR

Nu’man bin Tsabit atau yang biasa kita kenal dengan Imam Abu Hanifah rahimahullah Ta’ala, pernah berjalan bertentangan arah dengan seorang budak kecil yang berjalan mengenakan terompah kayu.

terompah 3

Si imam berkata: “Jaga-jaga nak, dengan terompah kayumu itu, jangan sampai kamu tergelincir.”

Budak ini pun tersenyum dan mengucapkan terima kasih atas perhatian Imam Abu Hanifah.

“Bolehkah saya tahu namamu, Tuan?” tanya si budak kecil itu tadi.

“Nu’man namaku”  jawab si imam.

“O.. jadi, tuankah yang  selama ini terkenal dengan gelaran Al-Imam Al-A’zhom (Imam agung) itu?”, tanya si budak.

“Bukan aku yang memberi gelaran itu. Masyarakatlah yang berprasangka baik dan memberi gelaran itu kepadaku”, jawab si Imam.

“Wahai si Imam, berhati-hatilah dengan gelaranmu. Jangan sampai tuan tergelincir ke neraka kerana gelaran itu. Terompah kayuku ini mungkin hanya menggelincirkanku di dunia. Tetapi gelaranmu itu dapat menjerumuskan kamu ke dalam api yang kekal JIKA KESOMBONGAN dan KEANGKUHAN menyertainya…”

Ulama besar yang diikuti banyak umat Islam itupun tersungkur menangis menerima nasihat ‘tajam’ daripada seorang budak kecil.

terompah2

Imam Abu Hanifah Rahimahullah Ta’ala (Hanafi) bersyukur. Siapa sangka, peringatan yang begitu dalam maknanya, justeru ia datang dari lidah seorang budak.

Betapa banyak manusia yang tertipu kerana PANGKAT, KEDUDUKAN, GELARAN, tertipu kerana POSISI YANG DIMULIAKAN, tertipu kerana STATUS SOSIAL.

Marilah kita berhati-hati dan TERUS SALING MENGINGATKAN agar jangan sampai kita tergelincir…

terompah

“TIDAK AKAN MASUK SYURGA orang yang dalam hatinya ada sifat sombong, walaupun hanya seberat biji sawi.”(Hadis riwayat Muslim)

Semoga pembaca mendapat input yang bermanfaat daripada tazkirah di atas. InsyAllah semoga kita sama-sama dapat pengajaran daripada takzirah ini. Tidak rugi kita melampangkan masa untuk membaca tazkirah. InsyAllah!

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *