Robert Lewandowski

Robert Lewandowski Menang Anugerah Pemain Lelaki Terbaik FIFA

Robert Lewandowski

Robert Lewandowski merangkul anugerah Pemain Lelaki Terbaik FIFA pada upacara tahunan pada khamis semalam, mengakhiri tahun sensasi beliau sebagai pemain depan yang hebat.

Pemain antarabangsa Poland itu telah menikmati tahun yang luar biasa bersama Bayern Munich di mana dia telah dinobatkan sebagai pemenang Bundesliga dan Liga Juara-Juara.

Pemain berusia 32 tahun itu menamatkan musim 2019/20 dengan 55 gol yang sensasi dengan namanya hanya dalam 47 perlawanan, dinobatkan sebagai penjaring terbanyak di Bundesliga dengan 34 gol dan penjaring terbanyak di Liga Juara-Juara dengan 15 gol.

Prestasinya tidak menunjukkan tanda-tanda merosot di bahagian awal kempen ini dan dia sudah mempunyai 15 gol untuk namanya hanya dalam 11 perlawanan Bundesliga.

Lewandowski mengalahkan pesaing pesaing hebat seperti Lionel Messi dari Barcelona dan Cristiano Ronaldo dari Juventus untuk mendapatkan tempat teratas, dan dengan demikian menjadi pemain pertama yang tidak pernah memperjuangkan bakatnya di Liga Sepanyol untuk memenangkan penghargaan tersebut.

Sejak dilancarkan pada bulan Januari 2017, Ronaldo telah dua kali dinobatkan sebagai Pemain Lelaki Terbaik FIFA, setelah memenangi edisi pada 2016 dan 2017 ketika berada di Real Madrid, sebelum bekas rakan sepasukannya Luka Modric mengambil tempat pada tahun 2018.

Lionel Messi dari Barcelona telah diberikan anugerah tersebut pada 2019 setelah mendapat 46% daripada jumlah undi dan ianya merupakan bahagian undian terbesar yang diterima sejak anugerah dimulakan.

LUCY

Di tempat lain di anugerah tersebut, Lucy Bronze dinobatkan sebagai Pemain Wanita FIFA Terbaik, sementara Lewandowski disertai dalam XI Lelaki Dunia oleh rakan sepasukan Bayern Munich, Joshua Kimmich dan Alphonso Davies. Bekas pemain tengah Bayern Munich, Thiago Alcantara juga dinobatkan sebagai pemain simpanan.

Anugerah itu tidak berhenti di situ untuk Bayern Munich, dengan Manuel Neuer juga akan mendapat pengiktirafan individu dengan dinobatkan sebagai Penjaga Gol Terbaik FIFA Lelaki, merangkumi malam yang berjaya bagi juara Jerman dan Eropah.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *