Khabib

Sedikit Biodata Khabib Nurmagomedov?

Khabib Nurmagomedov atau nama penuh Khabib Abdul Manap Nur Muhammad. Tinggal di Sildi dalam daerah Dagestan Russia. Khabib juga merupa kan seornag muslim. Khabib juga rakyat pertama Russia yang menjadi juara UFC. Khabib sebenar nya telah bekecimpung dalam duni seni pertahankan diri sejak kecil lagi. Kebayakan ahli keluarga Khabib adalah “fighter”. Khabib sejak kecil telah dilatih oleh ayah nya dalam gusti. Kalau kita ingat ada satu video viral seorang budak berlawan dengan beruang, itu lah dia Khabib.

Khabib Nurmagomedov

Bila Karier Professional Bermula

Debut pertama Khabib dalam aksi professional bermula pada tahun 2008 dan berumur 20 tahun ketika itu. Tetapi debut Khabib bermula di Ukrain dan Russia iaitu acara Professional Mix Martial Art Competition. Dalam Acara ini Khabib telah menang terus 16-0 tidak pernah Kalah. Khabib dari kecil berimpian untuk masuk ke UFC. Kita boleh nampak ketikaawal debut Khabib sebagai professional fighter dia memakai sarung tangan yang bertulis UFC.

UFC

Pada Tahun 2011 Dana White iaitu boss besar UFC (Ultimate Fighting Championship) telah menandatagani Khabib untuk masuk ke UFC. Pada tahun 2012 perlawanan pertama Khabib di UFC bertemu Kamal Shalorus melalui submission. Daam masa sebula dia telah menang 4 perlawanan berturut-turut.

Khabib Tidak Terkalah

Seawal perlawanan khabib dia telah menjadi seoranag fighter yang hebat, menjadi fighter yang menjatuhkan lawan paling banyak. Teknik yang banyk digunakan Khabib adalah berlawan dibawah (ground fight).

Khabib Groud Fight
Khabib VS Mcgregor

Khabib adalah seorang pengusti atau fighther yang bijak dan genius kerana kebanyakan perlawanan muka Khabib tidak akan ada banyak kesan luka berdarah atau pun lebam (Clean Fight). Khabib menjadi juara Lightweight devion dengan mengalah kan Iaquinta padatahun 2018. Kemudian sejarah terbesar dalam UFC juga terkait dengan Khabib iaitu pada perlawanan Khabib menentang anak emas UFC. Dalam perlawanan ini nama Khabib daripada popular menjadi sangat popular.Sosial Media Khabib dari 3 juta menaik menjadi 11 juta gara-gara perlawanan ini. Perlawanan yang sangat kontroversi kerana provokasi yang telah dilakukan pada Khabib sangat melampau. Mcgregor telah mempermain kan agama, bangsa, negara dan keluarga Khabib. Mcgregor juga telah memecahkan bas dan mencedera kan beberapa orang sebelum perlawanan.

Khabib VS Mcgregor

Keputusan Khabib menentang Mcgregor adalah Khabib menang pada pusingan ketiga dengan submission. Di sebab kan perlawanan ini Mcgregor punya perwatakan telah berubah menjadi semakin merendah diri dan kurangg dalah provokasi pihak lawan. Seterus nya khabib telah berlawan dengan Dustin Poirier dan juga telah memenangin perlawanan tersebut. Sehingga saat ini Khabib teah menang 28-0.

Hilangnya Seorang Ayah Dari Sisi Khabib

Abdul Numagomedov

Mari kita kenal Abdulmanap Nurmagomedov bapa Khabib, beliau juga seorang fighther dan mahair dalam bergusti dan judo. Beliau pernah membuat gym di rumah beliau untuk budak-budak remaja agar remaja-remaja tidak terjebak degan perkara yang tidak baik. Bapa Khabib juga adalah orang pertama yang melatih Khabib. Khabib pernah datu ketia ingin menjadi askar akan tetapi bapa nya berkata engaku perlu jadi juara UFC jadi engkau perlu terus berlatih. Bapa Khabib jugak tida pernah meliat secara depan semua perlawanan Khabib di UFC kerana masalah visa dan passport.

Selepas fight di Vegas (Khabib VS Mcgregor) Khabib tidak mahu ke Vegas lagi, jadi semua perlawannan besar diadakan di Dubai. Maka Khabib telah membawa semua ahli keluarga nya untuk meyaksikan perlawanan termasuk bapa nya ketika menentang Dustin Poirier. Namun sedih nya bapa Khabib hanya sempat menyaksikan satu sahaja perlawanan sebelum menghembuskan nafas yang  terakhir pada 3 Julai 2020 (1962-2020) akibat komplikasi kesihatan.

Bersaranya Seorang Juara dan Icon Islam Dunia.

Pada perlawanan yang ke 29 menentang Justin Gaethje pada 24 Oktober, Khabib telah menang dengan submission triangle choke.

Khabib VS Gaethje

Sejurus sahaja perlawanan Khabib di lihat duduk dan menundukkan kepala ke lantai dan menangis. Khabib sangat sedih dengan pemergian bapa nya. Justin yang juga berada disitu menunjukkan semamngat kesukanan yang tinggi apabila beliau memujuk dan berkata ayah Khabib akan sangat banggan dengan nya.

Khabib VS Gaethje

Khabib kemudia bangun dan menyatakan hasrat nya ingin bersara dari UFC dan ingin berbakti pada ibunya. Khabib berkata dia telah berjanji dengan ibu nya akan menanmat kan kariernya setelah perlawanan itu. Ramai peminat UFC terkejut dengan keputusan Khabib itu. Marilah kita sama-sama mendoakan yang terbaik buat champion kita ini. Khabib pernah berkata “when you with Allah nobody can defeat you”.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *