Pep Guardiola vs Jurgen Klopp
Pep Guardiola vs Jurgen Klopp
Pep Guardiola saran Jurgen Klopp cipta alasan

Pep Guardiola telah menyarankan Jürgen Klopp membuat “alasan” untuk pertahanan gelaran Liverpool yang goyah apabila salah membuat fakta menunjukkan bahawa Manchester City mempunyai dua minggu cuti sebagai akibat penangguhan perlawanan mereka di Everton pada 28 Disember.

Perjalanan City ke Goodison Park dibatalkan setelah kelab Manchester melaporkan beberapa pemain telah melakukan hubungan dengan seseorang yang telah positif Covid. Pada hari Jumaat Klopp mendakwa ini membenarkan pasukan Guardiola berehat dua minggu sebelum bermain dengan Chelsea pada 3 Januari. Namun, City telah bermain pada 26 Disember dan hanya mempunyai 28 Disember dan keesokan harinya, merancang untuk pemulihan, akibat penangguhan tersebut.

Liverpool telah kalah dalam dua perlawanan terakhir mereka dan ketinggalan tujuh mata di belakang City, setelah bermain lebih banyak perlawanan, ketika pasukan Guardiola melakukan perjalanan ke Anfield pada hari Ahad. Pengurus City mengatakan bahawa ketika beliau menjadi ketua jurulatih Barcelona, dia tidak suka mengerang kerana ini dapat dianggap sebagai kelemahan dan dia ditanya apakah dia melihat keluhan Klopp seperti itu.

img

“Ini mencari alasan [untuk mengerang],” katanya. “Ketika saya mengadu kepada pemain saya atau ketika anda mengadu, anda mencari alasan dan ketika anda mempunyai alasan anda tidak boleh maju. Alasan adalah yang paling teruk di dunia dalam sukan bola sepak, sukan. Oleh itu, saya tidak menilai apa yang dikatakan oleh pengurus lain melainkan komen, apa yang dikatakan oleh Jürgen “cuti dua minggu”, tujuan yang saya tidak tahu. Anda mesti bertanya kepadanya atau saya akan bertanya kepadanya pada hari Ahad mengapa dia mengatakan demikian.

“Kadang kala kita melakukannya [mengatakan sesuatu yang pelik] apabila sukar bagi pengurus selepas perlawanan. Lima minit kemudian anda begitu teruja dengan perkara baik atau buruk, tidak mudah bagi kami. Tetapi ketika kita bersantai dalam sidang media [pra-pertandingan] dan mengatakan sesuatu untuk [memprovokasi], Saya tidak pernah melakukannya.

pep guardiola jurgen klopp manchester city liverpool 2016

“Baiklah, saya melakukannya mungkin sekali atau dua kali untuk alasan yang luar biasa tetapi untuk [memprovokasi]. Cuma saya bimbangkan permainan, apa yang harus kita lakukan untuk mengalahkan lawan. Dari pelajaran saya dalam bola sepak, mencari alasan, anda tidak boleh maju, dan kadang-kadang saya melakukannya, saya harus mengakuinya, tetapi itu adalah kesalahan yang pasti. “Kata Pep Guardiola.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *