kelebihan surah ar-rahman

Apakah kelebihan surah Ar-Rahman kepada kita? Apakah ajaibnya surah ini sehingga ia boleh membawa inspirasi dan kejayaan kepada kita? Mari kita renungkan..

Surah Ar-Rahman Bahasa Arab: سورة الرحمن‎) adalah Surah ke-55 dalam al-Quran. Surah ini tergolong surat Makkiyah, terdiri atas 78 ayat. Dinamakan Ar-Rahmaan yang bererti Yang Maha Pemurah berasal dari kata Ar-Rahman yang terdapat pada ayat pertama surah ini. Ar-Rahman adalah salah satu dari nama-nama Allah. Sebagian besar dari surah ini menerangkan kepemurahan Allah SWT. kepada hamba-hamba-Nya, iaitu dengan memberikan nikmat-nikmat yang tidak terhingga baik di dunia maupun di akhirat nanti.

kelebihan surah ar-rahman

Kelebihan Surah Ar-Rahman

 1. Di sayangi Allah swt.

  Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan padanya.”

  (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/187).
 2. Matinya seperti matinya orang yang syahid

  Imam Ja’far Ash-shadiq (sa) berkata: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, dan ketika membaca kalimat ‘Fabiayyi âlâi Rabbikumâ tukadzdzibân’, ia mengucapkan: Lâ bisyay-in min âlâika Rabbî akdzibu (tidak ada satu pun nikmat-Mu, duhai Tuhanku, yang aku dustakan), jika saat membacanya itu pada malam hari kemudian ia mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid; jika membacanya di siang hari kemudian mati, maka matinya seperti matinya orang yang syahid.”

  (Tsawabul A’mal, hlm 117).
 3. Surah ini tidak menenteramkan hati orang-orang munafik
  Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:

  “Jangan tinggalkan membaca surah Ar-Rahman, bangunlah malam bersamanya, surah ini tidak menenteramkan hati orang-orang munafik, kamu akan menjumpai Tuhannya bersamanya pada hari kiamat, wujudnya seperti wujud manusia yang paling indah, dan baunya paling harum.Pada hari kiamat tidak ada seorangpun yang berdiri di hadapan Allah yang lebih dekat dengan-Nya daripadanya. Pada saat itu Allah berfirman padanya: Siapakah orang yang sering bangun malam bersamamu saat di dunia dan tekun membacamu. Ia menjawab: Ya Rabbi, fulan bin fulan, lalu wajah mereka menjadi putih, dan ia berkata kepada mereka: Berilah syafaat orang-orang yang mencintai kalian, kemudian mereka memberi syafaat sampai yang terakhir dan tidak ada seorang pun yang tertinggal dari orang-orang yang berhak menerima syafaat mereka. Lalu ia berkata kepada mereka: Masuklah kalian ke surga, dan tinggallah di dalamnya sebagaimana yang kalian inginkan.”

  (Tsawabul A’mal, hlm 117).

Moga dengan membaca artikel kelebihan surah ar-rahman ini kita dapat sampai dan mengamalkannya.

#kelebihan surah ar-rahman

Sumber rujukan: nanaabdullah

Baca juga
Kelebihan surah al kahfi
Kelebihan surah waqiah

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *