44395fb7 4b28 4813 aaf8 a898a627ae6e 169

Kenapa air kelapa merupakan salah satu penawar yang baik untuk kita ? Kebaikan minum air kelapa yang merupakan minuman tradisional sudah menjadi suatu yang semakin diterima masyarakat.

Air kelapa merupakan acidic tetapi menjadi alkaline apabila masuk ke dalam badan. Hal ni sama seperti limau dan ginger. Dia acidic di luar, tetapi apabila bersatu dengan enzyme dalam air liur kita dan perut, ia bertukar menjadi alkaline. Inilah yang unik mengenai air kelapa.

Kebaikan Minum Air Kelapa

  1. Kurang kan Berat Badan

Dalam kelapa ada bioaktif enzyme, dia boleh proses perncernaan bahan-bahan berminyak atau kolestrol untuk kurangkan berat badan. Ianya cuma 46 kalori untuk satu gelas. Jika diamal beberapa kali seminggu ianya amat bagus untuk mereka yang ingin ikhtiar turunkan berat badan.

2. Kelapa Muda Bagus untuk Dehydration

Kelapa bagus untuk masalah hydration. Badan yang kekurangan air, dehydration merupakan proses kepada memulihkan masalah hydration tersebut. Bahkan bukan sahaja dehydration bahkan penuh dengan elektrolite. Air kelapa mengandungi bahan mineral seperti sodium, potassium, magnesium, phosporus.

3. Air kelapa muda kurang kena darah tinggi dan kolestrol

Dr Noordin mengesyorkan air kelapa muda untuk orang diabetes juga. Masalah seperti degupan jantung tak stabil, masalah pencernaan, dan saraf tak berapa cantik, maka air kelapa muda sangat baik. Pokok kelapa menurut Dr Noordin merupakan ciptaan ALLAH yang sangat unik even dari segi penciptaan dia.

kebaikan minum air kelapa
Gambar dari karteldakwah

Sesungguhnya banyak manfaat dan khasiat semula jadi air kelapa muda ini. Kebaikan minum air kelapa ini kurang disedari oleh kita sebelum ini. Sewajarnya air kelapa muda menjadi ikhtiar untuk merawat dan menjaga kesihatan kita.

Ditambah pula air kelapa amat mudah didapati di negara kita. Harga kelapa juga sangat murah dan mampu dinikmati oleh setiap orang. Sekiranya sebelum ini anda kurang gemar or sedar tentang kebaikan nya, inilah masanya untuk lebih kerap mengambil air kelapa sebagai salah satu minuman anda ! Sekian sahaja artikel kebaikan minum air kelapa kali ini.

Sumber :

  1. Dr Noordin
  2. Gambar bharian.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada pembaca setia kami. Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana anda terus menyokong kami kakibawang.my Alhamdulillah!

Lagi artikel menarik:

PS : Apa Terjadi Pada Badan Ketika Tidur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *