Gusi

Gusi berdarah? Pernah tak lepas kita gosok gigi, sewaktu kita meludahkan kumuhan air nampak seakan merah sepertinya mulut kita berdarah? Benda ini terjadi hampir pada kesemua orang.

Tapi persoalannya adakah ia merbahaya?

Baru baru ini telah dikongsi oleh seorang Dentist yang dikenali sebagai Dr Iqbal Rosali telah membuat perkongsian thread di twitter beliau memberikan penjelasan kepada isu gu$i berdarah ini. Ayuh kita ikuti bait bait penjelasannya dari segi perspektif perubatan.

Gusi

Mengapa gusi berdarah?

Hal ini jadi disebabkan gusi mengalami keradangan. Gusi yang sihat warna merah jambu tapi gu$i yang keradangan berwarna kemerahan. Gusi juga akan senang berdarah bila disentuh, terutamanya masa gosok gigi.

Seperti yang dijelaskan oleh Dr Iqbal Rosali, beliau memberi penjelasan bahawa terdapat perbezaan untuk gu$i yang sihat dan gu$i yang tidak sihat. Gusi yang sihat akan menunjukkan warna merah jambu manakala gusi yang mengalami keradangan akan berwarna kemerah merahan.

images 2 1

Apa menyebabkan keradangan Gusi?

Gusi yang keradangan dipanggil “gingivitis”. Terjadi apabila ada pembentukan plak di celah-celah gu$i. Plak ialah sisa makanan yang tak dibersihkan & terbentuk dalam tempoh 4-12 jam. Jika tak dibersihkan (gosok gigi), ia melekat di celah gu$i & dan menyebabkan keradangan.

Berpandukan penjelasan Dr Iqbal, keradangan gu$i ini berlaku apabila seseorang tidak menjadikan kegiatan memberus gigi sebagai rutin setiap 4 – 12 jam. Plak yang terkumpul akibat dari sisa makanan dapat menjadi penyumbang terbesar kepada pendarahan gu$i.

EsLKSegU0AIXMJj

Macam mana nak hilangkan plak ini?

Plak lembut dan senang disingkirkan dengan memberus gigi. Kalau makin lama dibiarkan, plak akan mengeras dan tak boleh lagi diberus keluar. Ini kita panggil ‘karang gigi’. Gu$i lebih senang berdarah. Karang gigi hanya boleh disingkirkan dengan ‘scaling’.

Plak yang lama melekat di celahan gigi akan mengakibatkan ia susah untuk di tanggalkan menggunakan berus gigi. Ini membuatkan risiko untuk menghadapi pendarahan gu$i lebih tinggi. Walaubagaimanapun, seperti yang disyorkan Dr Iqbal, perkhidmatan scaling dari doktor gigi sangat lah dianjurkan.

images 1 2

Macam mana nak elak gusi berdarah?

Macam mana nak elak gu$i berdarah?

1. Gosok gigi dengan teknik yang betul. Setiap ruang dan celah gigi dan gu$i mesti diberus.

2. Gunakan ‘floss’ atau benang gigi untuk membersihkan di celah-celah gigi.

3. Gunakan berus gigi yang lembut. Ada orang dia suka berus gigi yang medium atau keras sebab lagi bersih katanya. Ini tak betul. Berus gigi yang keras sukar untuk membersihkan di celah gigi & gu$i.

4. Pastikan buat pemeriksaan gigi secara berkala setiap 6 bulan sekali.

Terima kasih diucapkan kepada Dr Iqbal Rosali atas penjelasan beliau yang sangat bermakna. Untuk para pembaca yang ingin membaca twitnya yang asal, boleh baca di lampiran dibawah ini.

Jangan lupa berus gigi dengan cara yang sebetulnya ya!

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *