Gelongsor Air Tertinggi Di Dunia
Gelongsor Air Tertinggi Di Dunia

6 Gelongsor Air Tertinggi Di Dunia Yang Patut Anda Lawati. Dalam industri taman hiburan terutamanya taman tema air sudah tentu gelongsor air merupakan salah satu daya tarikan bagi sesebuah tempat, bukan? Mana tidaknya, hampir setiap taman tema air di seluruh dunia wajib mempunyai permainan ini bagi menarik minat pelancong tidak mengira golongan muda ataupun yang sudah berusia, pasti sukakan aktiviti ini.

Gelongsor Air Tertinggi Di Dunia

Namun, tahukah anda bahawa setiap taman tema mempunyai gelongsor yang berlainan? Ya, kali ini admin akan sajikan anda dengan 10 gelongsor air yang paling tertinggi di dunia.

  1. Kilimanjaro

Gelongsor yang terletak di Aldeia das Aguas Park Resort, Brazil dikenali sebagai Kilimanjaro mempunyai ketinggian sehingga mencecah 50 meter dan kelajuan untuk meluncur ke bawah mencecah hingga 90 km / jam. Kilimanjaro mempunyai penurunan tertinggi untuk gelongsor air di dunia.

2. Insane

Gelongsor ini dikenali sebagai Insane juga terletak di negara Brazil. Gelongsor ini mempunyai ketinggian mencecah 40 meter dan mencapai kelajuan 105 Km sejam.

3.Aqualandia

Gelongsor yang dinamakan sebagai Aqualandia ini terletak di negara Rom, Itali. Tingginya 40 meter dan mempunyai kecuraman yang sangat tajam iaitu 60 darjah. Sudah tentu pengunjung akan berasa teruja untuk menaiki gelongsor yang penuh mencabar ini.

4. Deep Water Dive

Gelongsor ini adalah gelongsor yang tertinggi di Amerika Utara dan mencapai ketinggian 37 meter. Ia ditempatkan di taman air yang terlatak di Kentucky Kingdom dan Hurricane Bay, Amerika Syarikat.

5. Summit Plummet

Summit Plummet adalah gelongsor air yang mempunyai ketinggian 37 meter. Gelongsor ini seakan-akan gelongsor Kilimanjaro. Jika dilihat di dalam video, sudah pasti menyeronokkan!

6. Verti-Go

Seiring dengan nama yang hebat, gelongsor air Sepanyol ini mempunyai pdaya tarikan yang unik dengan menggunakan pintu perangkap pada awalnya dan mencipta rekod sebagai gelongsor terjun bebas tertinggi di Eropah.

Rujukan : https://wowtravel.me/top-10-tallest-water-slides-in-the-world/

Semoga artikel berkenaan keyboard shortcuts ini memberi manfaat kepada pembaca setia kami. Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Lagi artikel menarik:

  1. Nicol David Win The World Greatest Athlete of All Time With 318,943 Votes
  2. Extraordinary Story of Anak-anak Sidek, 5 Lagenda Badminton Malaysia
  3. Harga Emas Dijangka Naik RM500/g Tahun 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *