Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla

Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla adalah disebabkan beberapa catatan Musk di Twitter, termasuk penilaiannya bahawa harga saham Tesla “terlalu tinggi.”

Ketua Eksekutif Tesla Elon Musk telah disaman oleh pemegang saham yang menuduhnya melanggar penyelesaian 2018 dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. atas penggunaan Twitternya. Menurut aduan yang tidak dilampirkan pada Khamis di Delaware Chancery Court, yang juga menamakan dewan syarikat kereta elektrik sebagai defendan, tweet Musk yang “tidak menentu” dan kegagalan pengarah Tesla untuk memastikan dia mematuhi penyelesaian SEC telah memnyebabkan pemegang saham menhadapi jutaan dolar kerugian.

Aduan tersebut disebabkan beberapa catatan Musk di platform media sosial Twitternya, termasuk penilaiannya pada 1 Mei yang lalu bahawa harga saham Tesla “terlalu tinggi,” mendorong penurunan nilai pasaran Tesla lebih dari $ 13 bilion.

Chase Gharrity, mengatakan tindakan Musk dan tindakan para pengarah telah menyebabkan “kerugian kewangan yang besar,” dan bahawa mereka harus membayar ganti rugi kepada Palo Alto, Tesla yang berpusat di California kerana melanggar tugas fidusiari mereka.

Tuntutan itu diajukan walaupun harga saham Tesla melonjak hampir lima kali ganda sejak tweet Musk “terlalu tinggi”, memberikan penilaian kepada Tesla jauh di atas $ 600 bilion, dan SEC tidak secara terbuka menuduh pelanggaran Musk baru-baru ini.

“Ini dapat menekan SEC untuk mengambil jalan keluar,” kata Charles Elson, profesor University of Delaware dan pakar tadbir urus korporat.

Penyelesaian SEC mengikuti tweet Musk pada bulan Ogos 2018 bahawa dia “memperoleh dana” untuk kemungkinan mengambil Tesla secara peribadi dalam transaksi $ 72 bilion. Pada hakikatnya, Musk tidak dekat.

Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla Sebanyak $20 juta

Musk dan Tesla masing-masing membayar denda sivil $ 20 juta, dan peguam Tesla bersetuju untuk memeriksa beberapa tweet Musk terlebih dahulu.

Penyelesaian itu kemudiannya diubah untuk memperjelas kapan pra-persetujuan diperlukan, didorong oleh tweet tanpa had oleh Musk mengenai ramalan pengeluaran kenderaan Tesla.

April lalu, hakim persekutuan San Francisco mengatakan Tesla dan Musk mesti menghadapi tuntutan mahkamah yang mendakwa tweet peribadi milik Musk menipu pemegang saham. Kes itu masih belum selesai.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my.

Sumber rujukan: gadget360

#Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla,Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla,Elon Musk Disaman oleh Pelabur Tesla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *