77 KALI

Setelah mengendalikan undang-undang Shariah pada tahun 2015, banyak kes telah diselesaikan mengikut Undang- Undang Shariah hal ini termasuk kepada semua golongan tidak terkira samada seseorang itu ada jawatan tinggi atau dalam kalangan golongan rakyat biasa yang mana melakukan kesalahan salah di sisi undang-undang.

77 kali dirotan di khalayak ramai

Di Aceh, dua lelaki telah dirotan di khalayak ramai sebanyak 77 kali setiap seorang akibat melakukan kegiatan homosexual. Kedua lelaki terbabit dalam lingkungan umur 27 dan 29 tahun telah ditangkap setelah jiran terdekat berasa curiga. Rumah dua lelaki tersebut diserbu dan didapati melakukan kegiatan homosexual katanya, Heru Triwijanarko, Kelua Polis Shariah Aceh.

77 KALI

Sebanyak 100 kali sebatang dikenakan jika disabit kesalahan dalam melakukan kegiatan yang tidak bermoral mengikut Undang-Undang Shariah. Dalam kes ini, dua lelaki tersebut dikenakan rotan sebanyak 77 kali serta dipenjarakan. Perotanan atau ‘Caning’ ini tidak termasuk hanya kepada kegiatan homoseksual tetapi termasuk juga kepada kegiatan perjudian, peminum arak, golongan wanita berpakaian ketat dan juga golongan lelaki meninggalkan solat jumaat.

Sumber

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *