Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo Menjadi Pemain Pertama Yang Memenangi 400 Perlawanan Dalam Lima Liga Teratas Eropah Pada Musim Milenium ini

Cristiano Ronaldo

Penyerang Juventus itu telah menjaringkan dua penalti untuk memberikan kemenangan kepada pasukannya setelah mengalahkan Genoa dan ianya merupakan proses dalam mencipta satu lagi rekod baru.

Cristiano Ronaldo membuka jalan baru pada hari Ahad lepas dengan kemenangan ke-400 dalam lima liga teratas di Eropah, jumlah yang belum pernah dicapai oleh mana mana pemain lain pada abad ke-21.

Pemain berusia 35 tahun itu membuktikan kunci kemenangan terakhir Juventus di Serie A, setelah menjaringkan dua gol untuk membantu juara Itali itu membenam Genoa dalam kemenangan 3-1.

Kedua-dua gol Ronaldo berasal dari titik penalti dalam 12 minit terakhir, mengembalikan kelebihan Juventus setelah pengadil pada ketika itu, Stefano Sturaro membatalkan pembukaan gol Paulo Dybala sebagai pasukan yang bertandang.

Ini adalah persembahan yang biasanya menjadi dominan dari penyerang Portugal, yang dengan itu membawa kemenangan empat kali ganda dalam lima liga besar.

cristiano ronaldo

Tidak ada pemain lain yang berjaya sepertinya dengan memperolehi kemenangan berkali-kali seperti dia dalam tempoh masa 20 tahun terakhir, walaupun Lionel Messi memiliki 365 kemenangan, namun belum dapat menandinginya pada musim-musim yang mendatang.

Rakan sepasukan Ronaldo dari Juventus, Gianluigi Buffon melengkapkan podium, menang tidak kurang dari 350 kali dalam karier liga terkenalnya yang merangkumi Serie A dan Ligue 1, dengan Paris Saint-Germain.

Pertembungan Ahad lepas juga membawa permainan ke-100 Ronaldo dalam warna hiram putih Juventus, di mana dia telah menjaringkan 77 gol yang mengagumkan.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *