arsenal

Arsenal Pernah Memiliki Penyerang Terbaik Mereka Sehingga Kelab Kelab Besar Lain Terciduk, 3 Penyerang Sepanjang Zaman Yang Pernah Arsenal Miliki.

arsenal

“Kekalahan terletak pada pertahanan; kemungkinan kemenangan dalam serangan, ”Sun Tzu

Secara logiknya, perkara yang sama berlaku dalam bola sepak. Pasukan bola sepak yang terdiri daripada individu mempunyai tiga tujuan, untuk bertahan dengan baik, membina permainan mereka dan akhirnya menjaringkan gol untuk mengurangkan jurang ke arah kemenangan.

Pengembangan permainan selama bertahun-tahun memberikan penekanan penting, terutama dalam bola sepak moden, untuk menyerang. Penyerang adalah pemain bola yang paling mahal, lelaki yang sentiasa menjadi tumpuan dan keluar daripada stadium dengan penuh kejayaan.

Dan dengan beberapa kata lain, mereka adalah orang harapan oleh seluruh pasukan untuk menyelesaikan apa yang telah dimulakan oleh orang lain dan memberi penghargaan atas kerja keras mereka.

Mereka umpama hentakan pedang setelah setiap gerakan tubuh seseorang bertambah sehingga memungkinkan untuk melakukannya.

Ada yang lebih baik daripada yang lain ketika melakukannya, tetapi siapa yang terbaik? Bagaimana dengan Pele, Diego Maradona, Ronaldo, Marco van Basten, Romario? Mereka semua beraksi dengan penuh semangat apabila wisel ditiupkan, bukan?

Namun, kami di sini untuk membincangkan topik yang lebih khusus. Inilah persoalan $ 60 juta yang telah dibelanjakan untuk membeli Penyerang pada masa ini. Siapa penyerang terbaik yang pernah dimiliki Arsenal?

Disini saya akan berkongsikan 3 Pemain penyerang terbaik yang pernah Arsenal miliki.

1.Ian Wright (1991-1998)

lan wright

Kesungguhan dan semangat semula jadi untuk menjaringkan gol Ian Wright adalah apa yang ingin dimiliki oleh setiap pengurus di dunia. Seorang penyerang yang boleh menjaringkan gol dari arah mana-mana sahaja sama ada memiliki peluang penuh atau peluang tipis adalah selamat untuk bertaruh harapan kepada Ian Wright kerana dia akan berada di lembaran skor.

Memulakan kariernya agak lambat, pada usia 22 tahun, memerlukan beberapa saat sebelum bakatnya dicari oleh bahagian pengurusan Arsenal. Pada tahun 1991, George Graham menandatangani Ian Wright dengan meraih rekod £ 2.5 juta. Pada masa itu, perpindahan itu dilihat tidak perlu kerana Arsenal sudah menikmati sebilangan besar penyerang yang berkesan.

Andre Limpard, Kevin Campbell yang baru muncul dan Paul Merson telah membuktikan diri masing masing layak untuk berada di garis depan Arsenal.

Tetapi nampaknya Ian Wright menyandarkan nasibnya untuk menyaingi bahagian depan Arsenal.

Dia menjaringkan gol semasa debut pertamanya menentang Leicester City di Piala Liga Inggeris dan kemudian menjaringkan hatrik dalam debutnya di liga menentang Southampton. Penyerang yang meletup itu selesai dengan 31 gol di semua pertandingan dan Golden Boot di kabinet sebagai penghargaannya musim itu.

Southampton menderita apabila Ian Wright melengkapkan hatrik keduanya melawan mereka, gol ketiganya kekal sebagai yang terakhir dalam sejarah Divisi Pertama yang “lama”.

Dia kemudian akan menjadi penjaring gol terbanyak kelab dalam setiap enam musim berikutnya.

Dengan peningkatan Andres Limpar dan David Rocastle pada pertengahan tahun sembilan puluhan, Ian Wright mengukuhkan kedudukannya dalam serangan. Itu adalah salah satu langkah pertama yang dimulakan oleh George Graham dalam mengubah Arsenal menjadi pasukan yang digeruni, sering menang dengan keputusan 1-0, dengan pertahanan paling kejam di negara ini.

Arsenal yang berdisiplin, sukar dan teratur menampakkan sebagai “Arsenal yang membosankan,” tetapi penampilan dan tontonan gol Ian Wright tetap menjadi ancaman berterusan terhadap imej itu. Gol Ian Wright memberi peluang kepada kelab dan peminat untuk bersenang-senang, tetapi watak positifnya itulah yang meninggalkan jejak di hati semua orang yang mementingkan Arsenal, jejak yang mustahil dihapuskan.

2. Dennis Bergkamp (1995-2006)

berkamp

Kata-kata tidak dapat menggambarkan lelaki ini.

Dia tenang, cerdik, setia, komited, berpengaruh, pencetak gol yang hebat, pelintas yang lebih baik dan anda namakannya, Dennis Bergkamp.

Mesin Belanda yang berjaya, Dennis Bergkamp adalah satu dari sejuta pemain. Berbahagialah dan bersyukur kepada semua yang berpeluang memerhatikan penyerang ini di dalam padang.

Dia mengatasi permainan dengan menjadkani sesuatu yang lebih daripada sukan. Dia melampaui itu sehingga menjadi seni.

Pada tahun 1995, Bruce Rioch, pengurus pengganti sementara setelah pemecatan George Graham, menandatangani Dennis Bergkamp dari Inter Milan. Itu menjadi pemangkin dalam transformasi Arsenal dari sisi pertahanan yang membosankan menjadi kreatif dan menyerang.

Sebenarnya, mereka menandatangani sebuah revolusi. Sekiranya Arsenal kini terkenal bermain bola sepak yang indah, Dennis Bergkamp mesti dikenali sebagai raja bola sepak jenis ini.

Sukar untuk menggambarkannya dan lebih sukar bagi generasi akan datang untuk mencapai tahapnya. Mungkin itu adalah sentuhan pertama yang tiada duanya, atau tekniknya yang luar biasa, tetapi kemungkinan itu bukan hanya itu. Ramai pemain mempunyai kemahiran tersebut, namun, tidak boleh mengaku telah mencapai status Dennis Bergkamp.

3.Thierry Henry (1999-2007)

arsenal

Beberapa pemain telah melakukan sesuatu yang baik untuk kelab dan bola sepak mereka bagi memastikan mereka tidak akan dilupakan oleh peminat-peminatnya.

Penjaring gol terbanyak Arsenal ini telah menaikkan kelab itu bukan hanya dengan golnya tetapi juga dengan sikapnya di dalam dan di luar padang.

Seorang lelaki sejati, Henry menjalin ikatan dengan peminat yang dihargai, dan masih berkekalan sehingga kini, dari kedua dua belah pihak.

Kisah cinta Arsenalnya bermula ketika dia bergabung dengan kelab itu untuk bersatu semula dengan bekas pengurusnya dari Monaco iaitu Arsene Wenger, pada usia 22 tahun. Setelah menunjukkan sekilas bakat di Monaco dan melalui banyak kesukaran bermain untuk Juventus di Itali, Henry menemui Kelab barunya sebagai syurga pembangunan.

Tidak lama selepas kedatangannya ke Highbury, Henry mula dikenali sebagai salah satu penyerang yang paling ditakuti di Liga Perdana.

Di padang rumput hijau, dia adalah pemain yang rakan sepasukan dapat memberikan bola dan menyaksikan magic itu terbentang di depan mata mereka. Sudah jelas dia mempunyai bakat tambahan yang membuatnya menonjol dari yang lain. Anda baru tahu anda menyaksikan kelas sejati yang ada pada dirinya.

Pada masa itu, Henry telah memenangi segalanya dengan Arsenal, tetapi Liga Juara-Juara, satu-satunya piala yang belum dimilikinya, menyelinap melalui jari pada hari itu. Ironinya, dia kemudian merebutnya dengan pasukan yang menewaskan Arsenal pada tahun 2006 iaitu Barcelona.

Alangkah indahnya jika Arsenal pada tahun 2020 ini memiliki Penyerang yang mempunyai mindset Juara seperti mereka diatas. Sebagai seorang peminat Arsenal, marilah kita mendoakan agar perubahan yang drastik akan berlaku di dalam Arsenal supaya Arsenal akan menjadi semula sebagai pasukan yang digeruni didunia.

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *