fruits

Sarapan adalah perkara asas dan penting bagi kehidupan kita seharian

Untuk menjadikan hari anda hari yang hebat, sarapan juga perlulah sarapan yang hebat. Mungkin di antara kita memang mengamalkan sarapan pagi setiap hari. Namun tahukah anda tidak semua makanan boleh diambil sewaktu sarapan dan jika anda salah mengambil makanan sewaktu sarapan, kehidupan harian anda juga boleh terganggu.

Di sini saya sertakan 3 makanan yang hebat untuk sarapan harian anda

1. Buah – buahan

sarapan

Buah – buahan segar seperti pisang, epal dan oren mempunyai zat yang tersendiri. Buah – buahkan dapat memberikan tenaga kepada tubuh badan anda. Kebiasaannya waktu pagi kita tidak perlu mengambil makanan yang berat untuk dapatkan tenaga, hanya dengan buah – buahan sahaja akan membuatkan pagi ceria dan penuh bertenaga untuk memulakan pekerjaan.

2. Telur

eggs

Kajian didapati bahawa sarapan dengan telur dapat meningkatkan rasa kenyang sepanjang pagi anda. Telur juga dapat mengurangkan kalori sewaktu mengambil makanan tengah hari. Tambahan pula, telur mempunyai lutien dan zeaxanthin di mana ia berfungsi untuk membantu mencegah gangguan mata seperti katarak dan degenerasi makula.

2. Oatmeal

oatmeal

Oatmeal adalah pilihan yang terbaik untuk penggemar makanan bijirin. Oatmeal dibuat dari tanah gandum, yang mengandungi serat unik. Serat ini mempunyai banyak mafaat kesihatan yang mengagumkan, termasuk dapat mengurangkan kolestrol di dalam badan. Oat juga kaya dengan antioksidan, di mana ia melindungi lemak asid di dalam badan menjadi tengik. Antioksidan ini juga bermanfaat bagi kesihatan jantung dan menurunkan tekanan darah.

Kesimpulannya, mengambilan sarapan adalah sangat penting untuk memulakan hari anda, lebih – lebih lagi bagi orang yang bekerjaya. Namun anda harus ingat bahawa pengambilan sarapan perlulah pada kadar yang sederhana dan makanan yang berkualiti. Janganlah ambil makanan yang berlemak, berminyak kerana ia tidak baik untuk kesihatan, lebih – lebih lagi sewaktu perut anda kosong pada waktu pagi.

Sumber

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *