blobfish

Ada hampir 28,000 spesies ikan yang terkenal di sungai dan lautan kita, dan setiap satu mempunyai wajah pelik.

Oleh itu, di bawah ini ada sepuluh foto ikan pelik di dunia yang kami paparkan.

1. Ikan Rahang

ikan pelik

Ikan pelik ini menetas telur di dalam mulutnya untuk melindungi bayinya yang baru lahir dari pemangsa, kerana jurang yang menguap itu jelas seperti menjerit tolong!!. Tetapi jangan risau, JAWFISH biasanya memakan plankton.

2. Ikan Serigala

WOLFFISH

Anda mungkin sangkakan rupanya seperti serigala, terutama kerana giginya boleh tumbuh lebih dari 2 meter, tetapi sebenarnya giginya cukup lemah lembut. THE WOLFFISH bersembunyi di sudut dan gua di sepanjang dasar laut, memakan invertebrata yang keras seperti kerang.

3. THE COFFINFISH

COFFINFISH

Makhluk yang agak tidak menarik ini dijumpai di pantai timur Australia, di mana ia suka menduduki kawasan berlumpur di dasar laut. Secara teknikalnya ikan ini adalah sejenis “katak laut”, dengan badan yang lembik dan umpan yang dapat disembunyikan di moncongnya.

4. IKAN SNAKEHEAD

SNAKEHEAD

Seperti yang anda perhatikan, ikan ni sama dengan Namanya rupa dia macam ular. Tetapi tahukah anda Snakehead adalah makanan istimewa di Burma dan Vietnam.

5. Ikan FANGTOOTH

FANGTOOTH

Fangtooth adalah sepsis lain yang menakutkan, tetapi sebenarnya tidak berbahaya bagi manusia. Nama ikan itu berasal dari giginya yang “fanglike”, yang sangat besar jika dibandingkan dengan tubuhnya yang kecil.

6. Ikan PARROTFISH

PARROTFISH

Sebilangan spesies Parrotfish melindungi diri mereka pada waktu malam dengan mengeluarkan “kepompong lendir” sebelum tidur. Kepompong itu mengelilingi ikan ini dan menyembunyikan baunya, tetapi kemudian anda ingat bahawa kepompong itu terbuat dari MUCUS. Bayangkan diri anda menyelubungi selimut snot pada waktu malam.

7. Ikan THE STONEFISH

STONEFISH

Batu memang sakit kalua dilemparkan dengan ke wajah seseorang, tetapi batu itu tidak sebanding dengan ikan yang kelihatan seperti batu ini. Ikan Stonefish adalah salah satu ikan paling berbisa di dunia. Racun ikan ini bahkan boleh membawa maut kepada manusia jika tidak dirawat. Oleh itu, berhati-hati.

8. The GOBLIN SHARK

The GOBLIN SHARK

Ikan itu mempunyai moncong yang panjang dan rata keluar dari kepalanya, yang agak aneh. Nasib baik, moncong ini akan mengecil seiring usia.

9. ANGLERFISH

ANGLERFISH

Di luar Australia, makhluk ini disebut frogfish, yang tidak masuk akal bagi kita, kerana spesimen ini kelihatan seperti lampu neon pada tahun enam puluhan.

10. BLOBFISH

blob fish

Rupa Blobfish mungkin kelihatan seperti menyedihkan. Bukan nak mengata tetapi ikan ini baru saja dipilih sebagai binatang paling jelek di planet ini. Ayuh, lihat wajah berlendir dan pelik.

Sumber: news.com.au

Jangan lupa untuk follow sosial media kami bagi mengikuti berita sensasi dan menarik! Terima kasih kerana menyokong kami kakibawang.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *